10 najboljih savjeta o novcu

1. Najprije isplatite sebe

To znači da od svakog prihoda ili plaće jedan dio ostavite ‘sa strane’, kako bi dalje ulagali po želji, i to prije nego krenete plaćati račune.

2. Usredotočite se na prihode

Umjesto da se fokusiramo na zaradu, većina se fokusira na troškove, odnosno kako ih smanjiti. Razmislite kako bi mogli ostvariti dodatne prihode, bilo traženjem povišice (ako si tako nešto možete priuštiti), ili dodatnim poslom ‘sa strane’ (Primam prijave). Zapravo je ‘puno lakše naći način da zaradite’, primjerice dodatnih 500 kuna mjesečno, nego naći način da za tih 500 kuna srežete troškove.

3. Ulažite u sebe prije nego krenete čuvati za ‘stare dane’

Ulaganjem u sebe, u obrazovanje, certifikate, doškolovanja, iskustva i putovanja…, zapravo se brinete za to da ostvarite više prihoda, što će se kasnije ocrtati i u mirovini. Također, moći ćete lakše uštedjeti za ‘treću dob’.

4. Poduzetništvo je najbolji put do financijske samostalnosti

Kada preuzmete kontrolu nad svojom karijerom i zaradom, iskusit ćete i pravu financijsku samostalnost. Kada radite kao dio neke tvrtke i za nekoga, ustvari pomažete njegovom ostvarivanju zarade. (Uvijek možete doći raditi kod mene)

5. Živi za danas, ali ne zaboravi štedjeti za sutra

Financijski planeri obično se moraju fokusirati na dugoročne planove, no isto tako je bitno posvetiti se današnjem danu. Uživajte u životu i slobodno potrošite novac i na nešto ‘neočekivano’, no nemojte se zaletjeti do mjere da drugi tjedan nećete imati ‘ni za lijeka’.

6. Znate li koliko i na što trošite?

Pratite svoje izdatke, i pokušajte ih bilježiti, kako bi postali svjesni toga koliko i na što trošite. To će vam dati bolji pregled, a možda primijetite i određene nepotrebne troškove ili nešto što se može ‘reinvestirati’ negdje drugdje.

7. Nemojte kupiti kuću

“Više sam vremena potrošio odgovarajući mlade ljude da kupe kuću nego na išta drugo”, kaže jedan financijski stručnjak, koji smatra da nije uvijek istina da ćete dugoročno bolje proći s kućom nego iznajmljivanjem stana. Kaže da je kupovina kuće skupa, slijeva sav vaš novac u jednu nekretninu i ako dobijete ili poželite drugu poslovnu priliku ili selidbu, vezani ste kućom i papirologijom.

8. Ako zarađujete više, ne trošite odmah više

Poanta ovog savjeta jest da kada ste počeli zarađivati više ‘nego što ste naviknuli’, ne podebljavate automatski svoj stil života. Dakle, ako ste počeli više zarađivati, ne morate odmah trošiti tu razliku, već nastojte i dalje držati troškove pod kontrolom. Tako ćete imati više novaca, a i moći uložiti u nešto korisnije (poput vlastitog posla koji tako dugo želite).

9. Izbjegavajte dugove kao da se radi o životu i smrti

Ovaj je savjet malo namjerno dramatiziran, ali u svakom slučaju nastojte se ne zaduživati ako zaista nemate potrebu za tim. Možda vam se čini da vam je neka rata “mala” i zapravo vam je donijela “dugoročno dobro”, no istina je da od trenutka kada nešto kupite na karticu ili kredit, osim ako vam je bilo neophodno, svaki mjesec dio vaših prihoda više neće pripadati vama. Možete živjeti dobro i bez zaduživanja.

10. Radite s financijskim planerom

Svjestan sam toga da ovaj savjet zvuči kao ‘samopromocija’ struke, no ako planirate nešto u vezi financija svakako je dobro imati ‘stručnjaka’ uz sebe, koji je specijaliziran za to da vidi stvari koje oko laika možda ne vidi.

 

Ako želite razgovor jedan na jedan, pošaljite mi mail…

 

*Adaptirani članak sa hr.n1info.com

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close