6 Lakih poteza koje trebate napraviti u 30-ima Koji će se Višestruko isplatiti kasnije

Još imate vrijeme na svojoj strani pa čak i mali potezi mogu činiti veliku razliku dugoročno.

Ako ste u svojim tridesetima, velike su šanse da vam je financijska situacija nesređena. U jednu ruku, možda ste se uputili u karijeru i sagradili ste obiteljsko gnijezdo (najam stana, kupnja nekretnine). U isto vrijeme, možda žonglirate kreditima i raznoraznim izdatcima.

Pogledajte na vedriju stranu: Još imate vremena na svojoj strani (možda ne toliko koliko ste imali u dvadesetima). Zato čak i mali potezi mogu činiti veliku razliku dugoročno. Evo šest poteza koje možete napraviti sada a koji će isplatiti veliku dividend u budućnosti:

Zagrli dionice (Objeručke): Financijska kriza je uzela danak mnogim trideset i nešto godišnjacima. Blizu 40% generacije Y kaže da se nikad neće osjećati ugodno investirajući u dionice. Zapamtite: Od 1926., portfelj koji većinom sadrži dionice nikada nije izgubio novac u bilo kojem dvadesetogodišnjem periodu dok su prosječni prinosi bili viši od 10.8% godišnje, naspram 4% u obveznicama. U 30-tim godinama, vaš portfelj bi trebao biti većinom u dionicama, po mogućnosti polovica u U.S. dionicama i oko 30% u ostalim svjetskim dionicama. Trabate više smjernica? S obzirom na vaše godine, ciljajte “target” fondove u skladu s periodom odlaska u mirovinu. (Više detalja možemo raspraviti na induvidualnom sastanku).

Dobrovoljni Mirovinski Fond: Napravi si štednju u 3. Mirovinskom stupu, poznatom i kao “Dobrovoljna” štednja za mirovinu. Postoji i poticaj na štednju od države pa bi šteta bilo to ne iskoristiti. Radi se o 15% dodatka na uplaćenu svotu. Smirite se, ograničen je poticaj, da ne bi bilo zlouporaba… Na uplatu do 5000 kn se pripisuje poticaj (na uplatu od 5000 kn dobiva se 750 kn). Sve iznad toga je bez poticaja. Predviđa se prinos od 5-8% godišnje što nije zanemarivo.

Ne isplaćuj (Ne vadi pare vani): Kod dobrovoljne mirovinske štednje imate mogućnost izvaditi dio sredstava iz fonda iza 50-te godine života. Doduše, samo trećinu iznosa koji se nalazi unutra, ali moje neko mišljenje je ako je to već bilo predviđeno za mirovinu, neka i ostane za mirovinu. Ako prekidate policu osiguranja a nije vam potreban novac, ostavite novac unutra da se “vrti” do isteka police, to se zove kapitalizacija police i bolja je solucija od prekida police jer možete puno izgubiti (puno je faktora koji utječu na to).

Sprijateljite se: Znam da svi imate prijatelje ali ovdje se misli o motrenju i razgovaranju o štednji s prijateljima. Polako ćete pobuditi svijest o tome drugima, a i pozitivno mišljenje ostvaruje pozitivne rezultate (Bolji rezultati=Više love). Neko istraživanje koje su, naravno, vršili američki stručnjaci, je pokazalo da su prijatelji koji su motrili jedni drugima financijska ulaganja i pričali o tome, došli do prosječno nešto boljih ostvarenja kod tih ulaganja. Hm, zanimljivo.

Iznojite male stvari: Svima je cilj riješiti se dugova. Jesam li u pravu? Mislim da jesam. Netko može imati više vrsta dugova, što malih, što velikih. Prvo krenite od malih. Lakše je to riješiti a i garant ti mali dugovi imaju više kamate od većih dugova. Ako postoji mogućnost, refinancirajte sve svoje obveze kreditom koji će vam smanjiti novčano opterećenje (mogu se postići značajne uštede). Svjedok sam tome svaki dan. Ugovorite sastanak kako bih vam pomogao već DANAS!

Zapamtite ovo!: Što više znate o osobnim financijama, više je vjerojatno da ćete uštedjeti, pokazuju istraživanja. Moj posao i moja misija je da vas naučim voditi osobne financije kako spada te da vas savjetujem na financijskom putu kroz život.

Vaš Osobni Financijski Savjetnik,

Vanja Kovačević

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close