9 Važnih Financijskih Lekcija koje Svatko Treba Naučiti

Nauči ove načine upravljanja novcem i dovedi svoje financije u red

Ploviti svijetom osobnih financija može biti neodoljivo (škakljivo), čak i za odraslu osobu koja ima poprilično radnog iskustva. S pametnim planiranjem, dobrom strategijom i razumijevanjem osnova trebali bi razviti vještine koje su vam potrebne kako bi doveli svoje financije u red. Evo nekoliko temeljnih istina osobnih financija kojih bi svi trebali biti svjesni.

1. Postavi Ciljeve

Ako nemate postavljen cilj ili odredište prema kojem ćete se kretati, to može biti slaba motivacija za štednju.
Da li je to nekretnina koju gledate ili vaša mirovina, pažljivo definirajte ove ciljeve i shvatiti ćete koliko morate štedjeti kako bi mogli ostvariti vaše ciljeve ili planove.

2. Počni što je prije moguće

Jeste li ikada čuli za efekt kamate na kamatu? Ovaj proces omogućava kamati na vašu štednju da vam zaradi dodatnu kamatu. Što prije počnete štedjeti za mirovinu, više vremena vaš novac ima za „rasti“ i iskoristiti efekt kamate na kamatu. Vrijeme je zaista moćan potencijal za vaše investicije pa čekanje koje godine za početi štedjeti može značajno smanjiti vaš iznos u mirovini.

3. Troši manje nego što zarađuješ

Vrlo je lako u ovo doba potrošačkog društva živjeti iznad svojih mogućnosti ali zlatno je pravilo pokušati štedjeti bar 15% svog mjesečnog dohotka. Ako vam se čini da vam je izrazito lako previše trošiti (pogotovo karticom), pokušajte plaćati gotovinom ,umjesto karticama, stvari kao što su odjeća i namirnice.
Određivanjem nekog fiksnog iznosa svakog mjeseca pomaže vam da budete svjesni svojih mogućnosti i racionalnije trošite svoj novac.

4. Napravi Budžet

Budžet igra kritičnu ulogu u otplati dugova, kontroli vaše potrošnje i držanju pravca prema vašim ciljevima. Lako je potrošiti malo više nekim danima nego inače ali ako imate napravljen budžet ili imate dnevno ograničenje potrošnje, biti ćete u mogućnosti prilagoditi se za bilo kakav previd nekih drugih dana.

5. Štedite automatizmom

Neka vam se s vašeg računa iznos za štednju odvaja automatski. Što to znači? Možete postaviti na vašem bankovnom računu kada primite plaću da se svaki mjesec određena svota premjesti na zasebni (štedni) račun, da vam se trajnim nalogom „skida“ iznos za neku štednu policu osiguranja ili vrši uplata u 3. Stup dobrovoljne mirovinske štednje. Ako odvojite novac prije nego ga vidite na računu, neće vam ni nedostajati.

6. Uvijek uzmi besplatni novac

Ako vam poslodavac ponudi uplatu za vas (o da, još uvijek postoje i takvi poslodavci) u 3.Stup dobrovoljne mirovinske štednje ili neke druge vrste štednje, zgrabite tu ponudu odmah. Značit će vam u budućnosti. 😉

7. Smirite doživljaj

Budite oprezni prilikom kupovine namještaja i stvarčica za novu nekretninu. Imate veliki iznos kredita na koji morate misliti a i nije dobro da zbog toga privremeno odustanete od svojih drugih ciljeva. Radije malo stanite i razmislite što vam zapravo treba a što ne kako bi imali slobodu trošiti na druge potrepštine.

8. Zaštitite se

Potpuni financijski plan uključuje zaštitu vašeg zdravlja, života i budućnosti. Dopunsko zdravstveno osiguranje (pa i dodatno zdravstveno osiguranje), životno osiguranje i zaštita imovine su ključni u zaštiti vaše obitelji, čak i kad vas više ne bude. Počnite razmišljati o ovome što prije ako niste do sada.

9. Nemojte se bojati svijeta financija

80% osobnih financija je ponašanje a ne edukacija. Suprotno popularnom mišljenju, ne trebate biti financijski stručnjak za tržište dionica da bi počeli graditi vaš portfelj i pripremili se za budućnost. Sve što trebate je raditi na izradi dobrog plana kojem ćete se posvetiti i kojeg ćete se držati tijekom nadolazećih godina.

Toliko od mene danas.
Za početak, ugovorite svoj termin BESPLATNOG FINANCIJSKOG SAVJETOVANJA i krenimo planirati vašu budućnost zajedno.

Vaš Osobni Financijski Savjetnik,

Vanja Kovačević

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close