Kako bračni život mijenja vaš pogled na novac

Vaš pogled na novac će se vrlo vjerojatno drastično promijeniti kada uplovite u bračne vode u odnosu na vrijeme kad ste bili solo igrač. Prije nego se osoba A oženila, trošila je svaku kunu koju je zaradila, nikad se ne zakidajući za ništa što je željela i uglavnom živjela od plaće do plaće.

S druge strane osoba B je uvijek trošila vrlo malo novca, jela skromno i kupovala jeftinu odjeću, kada je uopće i kupovala išta.

Kada su se vjenčali, moralo je doći do prilagodbe s obje strane na situaciju kako voditi zajedničke financije. Evo kako su promijenili svoje razmišljanje o novcu i naučili kako zajedničkim snagama ići ka zajedničkom financijskom cilju.

Shvatite da sada imate odgovornost

Kada se par vjenča, nastane osjećaj financijske odgovornosti i odgovornosti prema partneru općenito. Postaje još teže racionalizirati one impulzivne kupnje, prekomjerno trošenje vikendima na izlaske i trošenje preko mjere da bi razveselili neku osobu…

Bilo da oboje zarađujete ili imate samo jedan prihod, imali djece ili ne, biti na istoj valnoj duljini sa vašim bračnim partnerom u vezi trošenja novca je vrlo važno. Probajte napraviti budžet koji je realističan i “igra” za oboje. Obavezno uključite u budžet stavke kao što su štednja za mirovinu, otplata duga (kredita,…), kao i tekuće dnevne troškove, pa čak i nešto dodatno novca za crni fond.

Zapišite si jasne financijske ciljeve i stavite ih na neko istaknuto mjesto (možda na frižider ili na neki zajednički dokument koji gledate). Onda napravite plan kako ostvariti te ciljeve.

Obrazujte se po pitanju pravnih stvari

Puno toga se mijenja kada stupite u brak, a tu spada i pravno pitanje vaše imovine, financijske situacije, i bilo koje imovine ili osoba koje ovise o vama. Dok se bavite pravnim pitanjima kao što su životno osiguranje, oporuke, mirovina što se čini dosadnim, to je veliki dio tranzicije s jednomišlja na bračno razmišljanje.

Sad je vrijeme da budete sigurni da su sva polja pokrivena. Budite sigurni da oboje imate dobro životno osiguranje, pogotovo ako imate veliki stambeni kredit, drugo veliko dugovanje ili dugoročno očekivane troškove skrbi za djecu (hebeš roditelja koji ne može uzdržavati svoje dijete do njegove 50.). Isto tako, budite sigurni da su podatci o korisnicima vaše police osiguranja točni i da oboje imate ažurirane oporuke. Također, oboje bi trebali znati koje račune imate, u kojim bankama, i naravno pristupne podatke.

Sjednite i porazgovarajte o vašim ciljevima za mirovinu i jeste li na dobrom putu za doći do njih. Možete razmisliti čak i o sastanku sa financijskim savjetnikom (EVO ME) koji će vam pomoći postaviti jasne ciljeve i plan kako doći to njih. Možete i razmisliti o tome da postavite termin sastanka jednom mjesečno sa svojim supružnikom na temu financija i prolazak stavki budžeta kako bi bili u toku s vašim financijskim ciljevima i ostalim otvorenim pitanjima.

Kompromis je ključ

Vi i vaša suprug/a ćete imati potpuno različite poglede na način trošenja i štednje novca.

Probajte imati na umu da ste oboje odgojeni u različitim kučanstvima koji su vrlo vjerojatno imali drugačije navike trošenja i stava prema novcu.

Promjena u razmišljanju o novcu u braku je sva u pronalaženju “sredine” koja je za vas prihvatljiva. Na primjer, partner koji je potrošač može osjetiti potištenost bez nešto dodatnog novca za trošenje u budžetu.

S druge strane, skromni partner može prezirati kupnju markiranih produkata i kupovati samo u jeftinim trgovinama kako bi uštedjela novce. Ključ je pronaći financijski neprihvatljive stavke vašeg partnera i poštivati ih, pod uvjetom da to funkcionira s vašim budžetom.

Neće uvijek biti 50/50

Baš kao u vašem braku, ništa neće biti podijeljeno baš 50/50. Definitivno će biti fluktuacije u prihodima, zbog gubitka posla, promjene posla, imanje djece, ili samo razlika u prihodima zbog različitog područja rada.

Jedan partner se može odlučiti vratiti u školu kako bi povećao prihode u budućnosti, ostavljajući drugome ostvarivanje prihoda i uzdržavanje obitelji. Istodobno, možete odlučiti napustiti svoj redovni posao kako biste se brinuli za svoju obitelj ili krenili u poduzetnički pothvat. Možda jedan supružnik ima veliku količinu duga, a drugi nema.

Promjena razmišljanja o novcu od jedne osobe do oženjene znači sjetiti se da stvari neće uvijek biti jednake. Nemoj bilježiti omjer. Umjesto toga, radite zajedno kako biste ostvarili svoje financijske ciljeve.

Zapamtite da ste u istom timu

Na kraju dana, apsolutno je neophodno zapamtiti da ste u istom timu. Biti u braku je više od samo emocionalnog partnerstva; to je i pravno i financijsko partnerstvo.

Bilo da vidite ili ne stvari na isti način kada se radi o vašem braku i financijama (savjet: obično ne), vi ste tim i to će vam dugoročno pomoći da se ponašate kao jedinka – pogotovo kada su u pitanju vaše financije.

Ostali savjeti:

Držite se realističnog budžeta koji odgovara obojici partnera i uzima u obzir vaš trenutni lifestyle.

Odlučujte o stvarima kao što su životno osiguranje i oporuka zajednički, tako da ste oboje svjesni tih stvari.

Razmislite o susretu sa financijskim savjetnikom te o mjesečnom sastanku sa svojim supružnikom u vezi financija.

Neka vam je na umu da kreditni rejting vašeg supružnika može naštetiti i vama.

Jedna od najgorih stvari koju možete napraviti je potrošiti previše na vjenčanje i započeti vaš brak u dugu. Držite se budžeta i ne trošite više nego si možete priuštiti.

Sklopite pakt o tome da se oboje morate složiti kod velikih kupnji prije nego su napravljene.

Toliko od mene za danas.

Vaš Osobni Financijski Savjetnik,

Vanja Kovačević

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close