Kako razdijeliti svoj budžet?

Najbolji način upravljanja novcem

Jeste li ikada otišli u kino, naručili onu veliku posudu kokica, sjedili zavaljeni u udobnoj stolici te ubacivali kokicu po kokicu u usta sve dok niste ispraznili kantu? Čak i tada, grebali ste po dnu sa noktima skupljajući ostatke soli i masnoće. Što bi se dogodilo kada bi vam kina dala istu količinu kokica ali u 10 manjih vrećica? Svaki put kada bi jednu pojeli do kraja, morali bi na trenutak zastati i promisliti o tome želite li ili ne otvoriti drugu vrećicu. Na poslijetku, jedna posuda kokica nije neka frka, ali ako ste potamanili 5 vrećica i posegnuli za šestom, ne bi li se tada osjećali kao potpuna svinja?

Ovo je primjer o tome kako razdijeliti. Jedna studija u Journal of Marketing Research je pokazala da je ovo ključ u kontroliranju potrošnje u odnosu na dvije najdraže ljudske osobine: jedenje i trošenje.

Znate li zašto je kontrolirati potrošnju tako teško? Plastika (kreditne kartice) je ubila koncept troška transakcije. Pod “trošak transakcije”, ne mislim na proviziju koju plaćate na bankomatu; trošak transakcije se nalazi u vašoj glavi. To je spoznaja da ste se upravo upustili u razmjenu gotovine za neka dobra ili usluge. Primili ste nešto, ali ste potrošili nešto za dobiti to.

U doba zaduženja, život je postao jedno veliko peglanje kartice. Bilo da je to ručak u restoranu, tjedna zaliha namirnica u dućanu ili novi LCD TV, tijek događaja je uvijek isti, jednostavno provlačenje kartice na POS aparatu ili sve popularnije beskontaktno plaćanje karticama. Naši resursi su postali beznadno nagomilani. To znači da se u našoj svijesti sav naš novac ubacuje u jednu veliku posudu za kokice u stratosferi, a mi ne znamo točno koliko imamo ili koliko smo potrošili ovaj mjesec jer imamo zaštitu od prekoračenja i naizgled neograničen kreditni limit.

Odgovor na sve ovo gomilanje je da saznate kako podijeliti budžet. Evo kako to funkcionira.

Utvrdite svoj diskrecijski prihod

Pod “kokice” mislimo na vaš diskrecijski prihod (iznos novca kojeg imate za trošenje nakon što ste poplaćali sve obveze). Najvažnije stvari prve: Nakon svake plaće, trebali bi identificirati najbitnije mjesečne račune te što ih je više moguće staviti na trajni nalog da se plaćaju automatizmom.

Utvrdite kako ćete trošiti

Slijedeće, idemo pričati o štednji. Kratkoročne štednje su za “crni fond”. Srednjeročne štednje (3-10 godina) su za osobne ciljeve, kao što je kupnja stana, školovanje, putovanja,… Dugoročna štednja je za mirovinu. Sada kada ste ovo postavili, imate novac za “igru”. Imate li kakav hobi (golf, pecanje, lov, biciklizam,…)? Volite li se zabavljati (noćni klubovi, restorani)? Jeste li gadget freak (iOvo, iOno)?

Napravite podjelu

Nekada davno (prije brzog internet), ljudi su koristili sistem kuverti. Gotovina bi išla u kuverte koje bi markerom označili za koju su namjenu ta sredstva (hrana, odjeća,…), i to je bilo to, koliko se moglo razdijeliti.

Sada smo u elektroničkoj eri. Većinu novca držimo na tekućim računima na gomili. Zato bi bilo dobro napraviti listu sa predviđenim sredstvima za različite kategorije i uspoređivati sa stanjem na tekućem računu.

 Pomiješaj situaciju

Ovo je vrlo važno. Studija pokazuje da nakon nekog vremena, vaš sistem podjele ilitiga budžetiranje će vam postati navika. Normalno, to bi trebalo biti dobro, ali u ovom slučaju manje pažnje ćete pridavati tome što radite. Ako pridajete manje pažnje vašem budžetu, manje ćete pridavati pažnje koliko trošite. U prijevodu: Kao i kod tjelovježbe, dosadit će vam i poželjet ćete odustati.

Zato to dobro pomiješajte. Promijenite slijed vaših želja. Postavite si drugačije financijske ciljeve (neki skupi predmet koji si želite kupiti, npr.). Postavite si “rastegnuti cilj” ulaganja u kratkoročnu štednju.

Toliko od mene za danas. Ako imate kakvih pitanja na temu štednji i dugoročnih programa štednje, stojim vam na raspolaganju.

 

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close