Lekcije o novcu za djecu

Evo kako možete svoju djecu naučiti cjeloživotnim pametnim financijskim odlukama

Mnogi roditelji izostavljaju svoju djecu iz razgovora kod financijskih pitanja. Prvi put kad njihova djeca zaista osobno spoznaju moć kupnje je sa 18 godina kad ih već banke vrebaju s kreditnim karticama (studentski zajmovi, studentski American Express,…). Ako razgovor o financijama započinje u tom periodu, šansa da će vase dijete upasti u dugove i loše potrošačke navike je vrlo velika. Novac nikada ne bi trebao biti tabu tema u bilo kojoj dobi. Nikada nije previše rano djecu uključivati u novčane rasprave tako da postanu razumni potrošači ili pametni ulagači.

  • Raspravljajte o obiteljskoj kupovini i računima

Pričajte o novcu kad god se prilika pojavi. Kad god nešto kupujete, razgovarajte o tome s vašim djetetom. Trebam li platiti gotovinom ili karticom? Ne ostavljajte ih izvan fokusa kad dođe račun. Raspravljajte o tome i razgovarajte. Kad slažete kućne račune, pokažite ih svojoj djeci. Pokažite im koliki je iznos za struju i kako se mjeri potrošnja struje. Nađite i čitajte im zanimljive poslovne članke i primjere iz nekog poslovanja, objasnite im malo o tome ako treba i pitajte ih što bi oni napravili da su vlasnici tvrtke.

  • Definirajte Riskantno i Konzervativno

Razgovarajte o tome što te dvije riječi znače i redovno istaknite primjere u svakodnevnom životu. Možete izmisliti lažnu situaciju koja je “riskantna” za ulaganje ili štednju i napraviti igru od toga. Na primjer, izaberite nepoznatu dionicu koju ćete pratiti i vidite da li će izmišljena investicija proizvesti gubitak ili dobitak. Također razgovarajte o špekuliranju i kako se ulaganje razlikuje. Onda im pokažite primjere konzervativnog ulaganja s vrlo malo povrata. Raspravljajte o tome koje je bolje u u kratkom period a koje na duži period te kada je glupo ulagati ili ne ulagati.

  • Otvorite štednju na njihovo ime

Mnogi roditelji otvore štednju za svoje dijete, ali ih nikada ne upoznaju s detaljima te štednje. Ovo je parvo vrijeme ako to do sada niste učinili da zajednički otvorite štednju koju zajednički izaberete (Ja ću vam prezentirati opcije… 😉 ). Pratite zajedno kako s vremenom štednja raste (iako polagano) i raspravljajte o bilo kojoj trenutnoj frustraciji ili uzbuđenju oko budućeg iznosa. Raspravljajte o kamatnoj stopi štednje, prinosu dobiti,…

  • Dajte im lažni kredit i budžet (džeparac)

Pričajte im o tome što je kredit i objasnite im kamatne stope. Objasnite im kad kredit počinje, kada ga i kako otplaćivati, i kako ljudi i tvrtke koriste kredite. Šoping prije povratka u školske klupe je idealan za ovo. Počnite s manjim budžetom i obiđite trgovine. Napravite popis stvari koje su vam potrebne prije nego počnete trošiti i razvijte strategiju što kupiti kako bi ostali unutar budžeta. Kad dostignete limit budžeta, raspravljajte o tome što bi još trebalo kupiti i bi li to trebalo kupiti kreditnom karticom. Objasnite koliko vremena je potrebno da se to otplati i koliko se kamate plati na to sve.

  • Pomozite im otkriti što stoji iza posla

Djeca trebaju razumijeti da posao nije samo radi novca, niti je samo radi strasti. Idealno, odrasli  biraju karijere gdje plaća s kojom su zadovoljni kompenzira radno mjesto stvarima koje ih zadovoljavaju. Ako im nije napeto da budu bogati, mogu izabrati bilo koji posao za kojim osjećaju strast i obrnuto. Postavite cilj kako bi novac bio upotrebljen kao alat ili resurs a ne kao motivator za sreću i uspjeh u karijeri.

  • Platite za naporan rad

Nemojte im davati novac za svakodnevne aktivnosti koje bi ionako trebali raditi. Odaberite pravi posao i potaknite ih da pregovaraju o naknadi. Dajte im do znanja da će određene odgovornosti biti plaćene po paušalnoj cijeni ako dobro odrade posao. Džeparac može biti velika točka ulaska za osiguranje “plaće” i, što je još važnije, lakši način za početak rasprave. Džeparac ne bi trebao biti velik i trebao bi biti izrađen s planom štednje u vidu. Kad se dogode transakcije, raspravljajte o tome koliko potrošiti a koliko štedjeti. Vrlo je važno objasniti i porez na transakcije (kako je to i u stvarnom svijetu) te socijalnu odgovornost doniranja u humanitarne svrhe.

  • Izradite odgovorajući cilj

Želi li vaše dijete nešto skupo? Razgovarajte o trošku, štednji i vremenskom razdoblju za priuštiti to. Objasnite da ćete do isteka toga perioda pridodati im onoliko koliko budu uštedjeli. To je velika motivacija i metoda za pokazati kako poslodavci uplaćuju zaposlenicima u privatnu štednju za mirovinu (3. Stup).

  • Neka planiraju za obitelj

Dajte im šansu da odlučuju. Objasnite što je potrebno i koji su benefiti toga. Onda im objasnite ograničenja. Što bi trebali kupiti? Za što bi trebali štedjeti? Što nije važno u dužem period? Ovo pomaže razviti pametni potrošački mentalitet.

  • Igrajte igre koje uključuju novac

Društvene igre kao Monopoly i sl. su izvrsne i sve je više sličnih opcija online. Potražite različite aplikacije i video igrice koje uče djecu o novcu. Interesantno je koliko je sada opcija dostupno. Također se igrajte i biznisa. Dajte djetetu titulu vlasnika tvrtke i razradite poslovni plan i ostale detalje vođenja mini tvrtke. Štand s limunadom? Naravno. Raspravljajte o cijeni limuna, šećera, vode, štanda i radne snage te koliko je potrebno prodati limunada da bi bili na “nuli”.

  • Dopustite pogreške

Bolje je dopustiti malo više slobode oko odluka o potrošnji. Kako iskrsne koji problem, tako bi trebalo i razgovarati o tome. Saznajte o njihovim zamkama i kako su upali u njih te kako misle izaći iz njih. Puno je bolje napraviti pogrešku dok ste mladi, kada možete iz toga nešto naučiti, nego napraviti pogreške koje koštaju tisuće pa i desetine tisuća kuna kasnije u životu.

Financijska pismenost je vrlo važna i naša je dužnost educirati naše potomke o financijama.

Toliko od mene danas.

Vaš Osobni Financijski Savjetnik,

Vanja Kovačević

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close