Trebam li Samostalno Ulagati u Dionice?

Vrlo često mi klijenti dolaze s ovim pitanjem ili traže savjet jer su se opekli s ulaganjem na koje ih je nagovorio osobni bankar te su najčešće izgubili uloženo.

Danas odgovaramo na pitanje: Trebam li samostalno ulagati u dionice?

  • Ovdje sam da vam odgovorim na pitanja o financijama i slično, za koja mislite da su glupa, luckasta ili ih se jednostavno bojite pitati.

Ja sam Vanja Kovačević a ovo je video o financijskom savjetovanju.

Jeste li Vi Warren Buffet? Jeste li možda magični vilenjak? Onda prestanite ulagati samostalno ili uopće gledati dionice osim ako je vaš odgovor na ova dva pitanja bio DA.

Kad investirate, vi se zapravo kladite, mislite da ćete pobijediti tržište ili nećete. Ako mislite da možete bolje, izaberite pregršt dionica za koje vjerujete da će vrijednost probiti krov. Ako ne, uložite novac u index ili target fondove koji su sigurniji i provjereni te tako možete posjedovati dijelove puno velikih tvrtki.

Istraživanje pokazuje da je poniznost, bez premca, najbolja oklada. Ako pogledamo malo prinose na dionice u 2015 npr., samo 34% fond managera koji ulažu u velike kompanije je uspjelo ostvariti dobre prinose. 34%!! A ovo su profesionalci!!  Oni su 100 posto svoga radnog vremena na tržištu. Što vi radite? Znaći, 2/3 ij je zeznilo stvar. Ako ste amater, vaš postotak će biti poprilično loš.

Imate puno opcija koje možete napraviti ali jedan od najsolidnijih izbora je uložiti u target fond zbog malih troškova. To je odlična opcija za mlade radnike kao opcija štednje za mirovinu. Dobit ćete diverzificirani mješoviti fond koji je vezan uz godine. U početku je više u dionicama te tako ostvaruje i značajno više prinose, s vremenom prelazi u obveznice sa manjim i sigurnijim prinosima te pri kraju prelazi u novčane fondove s minimalnim prinosima kako bi zaštitio svoju imovinu.

Ako baš, ali stvarno baš, baš, baš, baš želite uložiti u novi Facebook ili Apple, ne mogu vas zaustaviti ali bar taj dio uloga neka bude samo 5% vašeg ulagačkog portfelja. Ako već morate izgubiti novac, neka bude sitni gubitak.

Razmislite malo i ako ste zainteresirani da zajednički kreiramo plan za investicije, javite se i dogovorite termin savjetovanja.

Vaš Osobni Financijski Savjetnik,

Vanja Kovačević

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close